Odsmażam ryż i dorzucam tuńczyka z puszki. Po ten szybki chiński obiad ustawia się kolejka

Dodano:
Smażony ryż z tuńczykiem z puszki i jajkiem Źródło: Shutterstock / Kritchai7752
Uwielbiam ryż i choć nie jem go tyle, co Chińczycy, chętnie sięgam po dania z tego kraju. W moim ulubionym przepisie łączę go z tuńczykiem z puszki i jajkiem. Pożywny posiłek wymaga pół godziny pracy, a efekt powala.

Nigdy nie sądziłam, że ryba z puszki na ciepło może być tak dobra, a jest. Pracuje na to cała lista składników. To przede wszystkim kwaśne, słone i ostre dodatki, a także smażony ryż. Ostateczny szlif tej mieszance nadaje ścięte jajko.

Jak przygotować smażony ryż z tuńczykiem i jajkiem?

W tym daniu używam ryby w oleju, która jest mniej sucha niż ta z wody i ma dużo więcej smaku. Wybieram duże kawałki, bo drobne znikają w masie potrawy. Jeśli chodzi o ryż, najbardziej pasują tu długoziarniste odmiany, na przykład basmati albo jaśminowy. Gdy nie mam w domu kukurydzy, zastępuję ją groszkiem.

Przepis: Smażony ryż z tuńczykiem z puszki, jajkiem i warzywami

Szybkie danie na bazie białego ryżu z kawałkami tuńczyka z dodatkiem jajka i warzyw

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Chińska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
351 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duża marchewka
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej w miniaturowych kolbach lub ziarnach
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki ugotowanego białego ryżu
  • 2 jajka
  • 120 g kawałków tuńczyka z puszki w oleju
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 4 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPokrój marchewkę w kostki, usuń z papryczki nasiona. Potnij na plasterki chili, kolby kukurydzy i czosnek. Mięso tuńczyka podziel widelcem na mniejsze kawałki.
  2. Smażenie warzywRozgrzej na patelni połowę oleju, wrzuć marchewkę, papryczki i kukurydzę. Podsmażaj, mieszając, aż kukurydza lekko się przyrumieni, po czym dodaj czosnek i smaż jeszcze przez niecałą minutę. Zdejmij mieszankę na talerz.
  3. Przygotowanie ryżuWlej na patelnię pozostały olej i podsmaż ryż. Gdy będzie gorący, dodaj warzywa, dopraw do smaku i smaż przez ok. 2 minuty, by połączyć składniki. Następnie zepchnij wszystko na obrzeża patelni, a na środek wlej rozmącone jajka. Ogrzewaj, mieszając, a gdy lekko się zetną, połącz delikatnie z resztą dania i trzymaj na ogniu kolejne 2 minuty. Dodaj tuńczyka, sos sojowy i sok z cytryny, odczekaj, aż się podgrzeją, po czym wyłącz palnik. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.

Co można dodać do ryżu z tuńczykiem?

Jest całe mnóstwo pysznych dodatków, którymi można wzbogacić danie. To między innymi cebula, czerwona papryka, groszek cukrowy, fasolka szparagowa, brokuł, kalafior, cukinia czy kapusta biała, pekińska albo chińska. Inne popularne produkty to świeży imbir, pędy bambusa z puszki oraz grzyby – zarówno pieczarki i boczniaki, jak i te azjatyckie (na przykład shiitake, mun, enoki czy shimeji).

Kombinacja ryżu z tuńczykiem pojawia się też w innych, niekoniecznie orientalnych daniach, a zwłaszcza w sałatkach. Składniki te można zostawiać z wymienionymi już rodzajami warzyw, a także ze świeżym ogórkiem, selerem naciowym czy rzodkiewkami. Sprawdzą się ponadto oliwki, kapary, suszone pomidory, jajka ugotowane na twardo, czerwona lub biała fasola, ciecierzyca czy tofu. Sos przygotowuje się zwykle z oliwy z sokiem z cytryny albo z jogurtu połączonego z majonezem.

Jak ugotować ryż do smażenia?

Gdy chcę zrobić ryż do dań z patelni, gotuję go na sypko. Dzięki temu nie zbija się i ładnie smaży na oleju. Suche ziarna płuczę dokładnie w wodzie do momentu, aż nie będzie mętna. Zalewam odpowiednią ilością wody, by nie musieć jej później odlewać. Uniwersalna proporcja ryżu do wody wynosi 1 do 1,5, ale niektóre długoziarniste odmiany wymagają zwiększenia dodatku płynu, co warto uprzednio sprawdzić.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...